Odpravljam se na vzhod

Danes, to je torek popoldne, se s 14-urnim avtobusom peljem v Buriram v provinco Isaan. Ta ni tako turistična, česar se veselim! Poleg vročine (katere se bojim) me čakajo tisočletni kmerski templji in, če bo dovolj časa, tudi razgledi na Laos in Kambodžo.

Včeraj sem najela kar mestno kolo, saj je vse v okolici 20 km od tu popolnoma ravno.

Za začetek sem po super highway (mestoma 12-pasovnici) odkolesarila do najbližjih toplih vrelcev Bat Pong, kjer sem namočila noge. Tajci se namakajo popolnoma oblečeni.

image

Par kilometrov naprej je še slap z istim imenom, prijetne temperature nekaj čez 20°C, kjer sem namočila malo več kot samo noge :)  nekaj časa sem bila namreč edina tam, vse do prihoda pol razreda tajskih srednješolcev. In milijonov mravelj in desetin metuljev.

image

image

Na tržnici v vasi sem poizkusila nekaj,  kar je izgledalo kot zelo okusna krema s sadjem. Izkazalo se je, da je to surovo testo (TMI: imam pa trenutno vsaj redno prebavo). Končni izdelek je sladek, ocvrt in postrežen s sojino in čilijevo omako ter koriandrovimi listi. V bistvu kar dobra zadeva. Me veseli, da mi še vedno uspe odkriti novo hrano! Čeprav,  roko na srce, večinoma ni preveč dobra, samo užitna. Ne vem, zakaj morajo v čisto vse, tudi spodobno izgledajoče zelenjavne karije, podtakniti meso?!

image

Nazajgrede sem zgrešila odcep z avtoceste in se kar celo pot do avtobusne postaje in naprej do belega templja odpeljala po njej. Mama, ne skrbi, tukaj ne vozijo tako hitro, pa še najbolj levi pas je namenjem kolesom, motorčkom in tuktukom, tako da je povsem varno. Tudi precej uvidevni so, promet se mi zdi mnogo boljši kot v Bangkoku, je pa povsod počasen in poln zamaškov. Še najbolj nadležen je prah.
Take obcestne trgovine torej zalagajo vse hiše z mini oltarčki, ki so res povsod:

image

image

image

Torej, beli tempelj od znotraj! Slikanje je prepovedano, tako da ne bo nobene nove, sem pa v stenski slikariji prepoznala naslednje like ali/in dogodke (kar impresivno za nekoga, ki nima pojma o pop kulturi):
Batman, Spiderman, WTC 9/11, Harry Potter, Ninja želve, Terminator, Sailor Moon, Neo iz Matrice, Darth Vader, Freddy Krueger, Kung fu panda, Michael Jackson, Avatar, Transformerji, Hulk, Macchu Picchu, Godzilla, 300, Alien, Johhny Depp iz Piratov s Karibov, Superman, Minioni, Elvis. Nekdo (ki mislim, da ni umetnik sam) medtem še naprej slika.

image

image

Wat mi je še najbolj všeč od zunaj. Celo zlata stranišča so prava atrakcija, pred katero ljudje pozirajo.

Po 60 km kolesarjenja z mestni  kolesom se mi zdi, da imam že ožuljeno rit.
Chiang Rai mi je kljub temu, da ni lepo mesto, kar prirasel k srcu. Če si le vzameš čas, lahko odkriješ še 5 slapov v okolici, še več vrelcev in nekaj vasi. Nočni market je ravno prav velik in obljuden, da je prijeten, in ima suši :)

image

Danes, torej zadnji dan tukaj, sem končno odkrila lokal, kjer dejansko imajo 3 vegetarijanske opcije! Prav dober zajrk z bučnim karijem sem imela :) Do odhoda me ločijo še tri ure, v katerih se bom vrnila tja, da se najem za celo avtobusno vožnjo, juhu! Ko se vrnem domov, bom najbrž pojedla kakšne štiri kile solate naenkrat,  to najbolj pogrešam od hrane. Življenje je tu precej lažje za vsejedce, jaz pa sem morala svoj okus obrniti na glavo: cvrtje, beli riž, meso, nič mleka in sira.
Adijo do Isaana!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s