hip hop v/okrog/iz Girone

Deloma ker je bil Salvador Dali meni zelo ljub ekscentričen genij, deloma pa iz principa, da moram nujno izkoristiti možnost zastonj ryanairovih kart, sem se znašla v Gironi.

Dvakrat v štirih dneh sem spala na letališču, zaradi česar sem se približno pol časa vlekla okrog kot zombi. Letališče je bilo super gostoljubno. Tako zelo, da so bile ob pol enajstih zvečer vse klopi že zasedene. Tam živi tud par brezdomskih dumpster diverjev, ki svojo nehigieno izkoriščajo za odganjanje ljudi s klopi, da jih potem lahko okupirajo sami. Ubogi klošarji. To mora biti ekstra strašno, da se te vsi izogibajo na 15 metrov. Kljub temu je najbolj zanemarjeni prvo noč veselo razgrajal v duetu.

Po dokaj neučinkovitem razdrobljenem spancu sem se v ponedeljek zjutraj znašla v centru dovolj zgodaj, da sem se v katedralo infiltrirala kot neturist in tako prišparala 5€. Pa še malo sem lahko zadremala notri.

Girona0009

Po tem sem večino dneva blodila okrog po čudovitih ozkih uličicah, polnih obokov in starih fasad. Nekje vmes sem v luži v torbi utopila mobitel. Hasta la vista :(

Girona0069Girona0015Girona0014

Katalonci so blazno ponosni in to vestno razobešajo. Podpiram.

Girona0011 Girona0006 Girona0067

Šarmantne uličice, a ne? Tako hecno mi je, da so dopoldne kot umrle. Z lahkoto bi živela na Iberskem polotoku, kjer se življenje začne šele bolj popoldne.

Girona0017 Girona0016 Girona0065

undergrond art kino

undergrond art kino

Zvečer sem spoznala nekega lokalca Enrica, ki tu študira. Oziroma se vsake 3 tedne prikaže na predavanjih, ker živi 200 km stran. Ponoči sva malo hodila po atrijih zapuščenih hiš na hribu in plezala na ostanke nekdanjega stražnega stolpa.

nočna Girona od daleč ^^

nočna Girona od daleč ^^

Dalijeva interpretacija moje face naslednji dan ob zajtrku (ker že 100 let nisem jedla čokoladnih kosmičev, ni treba prehitro sklepat):

Girona0078

Res je bil genij, da me je takole tako preroško upodobil ;)

Po približno tisočih kCal sem šla v Figueres, kjer sta Dalijeva hiša in njegov muzej. Preveč intenzivno pregledujejo aktualnost študentskih nalepk. Toda 12€ ni preveč glede na dimenzijo njegove kreativne norosti. Štiri ure sem se zatikala pri vsaki grafiki, sliki, skulpturi in inštalaciji posebej.

figuerska tržnica

figuerska tržnica

Girona0059Girona0029 Girona0051

Res, le kako navadni smrtniki lahko živimo z zavedanjem, da nismo Gala ali Salvador Dali?

—————————-

Naslednjič:

– vsebino plastenke z vodo loči od mobitela

– na vlaku se da z malo sreče švercati. če te zalotijo, še vedno lahko karto kupiš na njem

– večina muzejev je zaprtih v ponedeljek (ne da so bili moj primarni namen)

– take in drugačne trgovine se odprejo bolj proti deseti zjutraj. v primeru lakote raje poskušaj spati

– ne daj znaka za štop proti Sloveniji v torbo, ki ostane doma

– ne pozabi porabiti 15€ na entropayu pred septembrom!  (Kako do zastonj Ryanair kart: http://izletnadlani.com/pozor-z-ryanairom-iz-trstabenetk-popolnoma-brezplacno-oziroma-zelo-ugodno-do-stevilnih-evropskih-destinacij/ – jaz sem potrebovala dva dneva, da je entropay delovala. Za 35€ bi šla lahko še do Marakeša in nazaj!)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s