Hampi 1.1

Po prvem kolesarjenju sem imela dan premora, med katerim sem z Ali in Emilie lazila po zastonj templjih na južni strani reke. Hampi je bila nekoč kraljeva prestolnica s pol milijona prebivalcev, zato so ruševine raztresena precej daleč narazen. V kombinaciji z nadrealistično naravo so super za pogledat, vendar nikoli nisem prišla blizu plačljivih templjev. Enostavno preveč jih je in čez čas se ti itak zdijo vsi isti.

Indija1502Indija1506Indija1513Indija1519Indija1522Indija1532Indija1536Indija1551Indija1514

Pred temle Krišna templjem sem si vzela kratek odmor in sedela na tleh, ko sta me ogovorila dva mlada Indijca. Ne vem, zakaj univerzalna govorica telesa ni razumljiva v tem delu sveta. Če se obrnem stran, ni treba svetiti zraven mene še 10 minut. No, potem pa je le sledil najbolj neposrečen poskus osvajanja ever (izgovorjeno z indijskim naglasom):

“Madam, what your bodyweight?”

Jaz: “You do not ask a girl this question.”

On: “Mine, fifty-five.”

Fail.

Indija1572

To je samo mali mali delček. Da bi človek videl vse, bi se moral cel dan fijakati okrog z mopedom.

Zvečer sem na katodnem TVju skupaj s še 30 ljudmi gledala film Darjeeling Limited. Seveda je točno ob uri, ko naj bi se začel, zmanjkalo elektrike :D  Trajalo je, preden so pognali generator. Šment, mislila sem, da bo to umetniški film, ne pa ameriška komedija.

Naslednji dan sem s kolesom raziskovala severni breg. Šla sem do vasi Anegundi, kjer sem skoraj dve uri čepela pred tovarno izdelkov iz bananinih olupkov. Proces produkcije poteka tako, da tri dekleta sedijo na tleh pred vrati in pletejo denarnice iz vrvi, spletene iz posušenih olupkov. Slikati se niso pustile.

Poleg tega sem si ogledala Lakshmi tempelj:

indijska ritem mašina :D

indijska ritem mašina :D

Tempelj je zgrajen pod kupom skal, pod/med katere sem bila povabljena na chillum z duhovnikom. Ne, hvala. Že tako sem se na vsakem koraku udarila v glavo, tema in ozki razmaki med skalami so mi vzbujali neprijetne klavstrofobične občutke.

Končno sem si ogledala tudi Durga tempelj, kjer naj bi častili kobre in verjeli, da so zli duhovi ali nekaj podobnega. Po Alexovem pripovedovanju se je zdelo zlovešče.

“Kompleks” sestoji iz templja

menih je bil zelo dobrodušen i

, menih je bil zelo dobrodušen

za njim pa se vije divja pot do ostankov trdnjave in grobnic za tem zidom:

Indija1577

Zaradi kač mi je bili malo neprijetno iti sami, zato sem počakala, da je za mano prišel še francoski parček. Skupaj smo malo brskali med skalami:

Indija1581

Spokojnost je zmotil Indijec, ki je pripeljal mlado družinico z dojenčkom in si na vse pretege prizadeval, da bi se priključili. Teren je poznal res dobro, vendar je bil preveč vsiljiv. Tako sta Francoza obtičala na neki skali, jaz pa sem šla nazaj proti Hampiju napolniti želodec.

Indija1585

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s