Mumbai

Zivjo iz Indije!

Do zdaj je vse super. Obleke, ki sem jih nosila na letalu, so bile moja edina oprava in seveda sem ze takrat spustila kup mastne zelenjavne omake v narocje :)  Zdaj sem seveda ze oblecena v indijske hlamudrace in kurto.

Ker so ljudje v Rajasthanu prejsnji mesec umirali od mraza (3°C), sem obuta v gorske superge in imam s sabo flis in gorilnik za kampiranje.. povsem napacne stvari. Majhnih plinskih bomb tukaj nimajo, 5kilske pa ne bom nosila s sabo. Rabila bi sandale in zepni noz. Ahja :)  Cimprej bi rada sla na sever, da se lahko znebim toplih oblek. Tukaj je namrec ponoci 18, podnevi pa blizu 30 stopinj.

ce placas, jo lahko nahranis. to pocnejo samo domacini

Lustno je. Sonce in veter in prah in umazanija. Sem mislila, da bo bolj smrdelo, ampak v glavnem ne. Samo v bliznji okolici krav na ulicah. So me posvarili, da to ni prava Indija :)Promet je prisrcno kaoticen in hrupen in nevaren, domacini ful prijazni, tusiram se z  loncem mrzle vode v hostlua za 250 rupij z zajtrkom, kar je za Mumbaj zelo poceni. Je najdrazje indijsko mesto. Vsec mi je!

Aha, pri Gates of India se je okrog mene nabrala gruca kakih 30 ljudi, ki so se en za drugim hoteli slikat z mano, ful je bilo smesno. Morala bi jih slikati nazaj, ampak mi je kar malo bedno vlaciti ven moj velik fotoaparat. Pomoje bom sla danes se enkrat tja in to naredila.

Ta hip sem pri Sandy, ki zivi pri neki arhitektki v penthousu v dobrem delu mesta. Imajo 3 sluzkinje! Zdajle bova kmalu kosili in potem greva rezervirat vlak za Jodhpur.

IMG_9632_resize

nomnom

Zvecer sem se rahlo zgubila na poti domov in se posledicno vrnila sele po temi. Nic hudega.

Naslednji dan sva s Sandy rezervirali tatkal karte za vlak do Jodhpurja. Usluzbenec pri oknu je bil res prijazen. Te karte lahko rezerviras samo ob desetih zjutraj za naslednji dan in nujno moras biti turist s kopijo pasosa in vize.

Popoldne sem sla do dhobi ghata, najvecje rocne pralnice. Ne morem verjeti, da stvari v tej umazaniji dejansko lahko operes do beline.

Dhobi Ghat

Dhobi Ghat

Potem sem pesacila do dzamije. Ob plimi je most pod vodo in postane otok.

mala otoska dzamija

mala otoska dzamija

minaret

ta se ne more primerjati s tistimi, ki jih bom se videla, ampak je cist lustna

najlustkanejsa po umazaniji rijoca mini koza ever

najlustkanejsa po umazaniji rijoca mini koza ever

Nato sem malo blodila okoli, se sla slikat in narediti indijsko sim kartico. Dve sim kartici staneta 100 rupij, to je evro in pol. Rabis pa za to celo goro dokumentov in slike. Fotograf je imel nek kompaktni canonov fotoaparat, veliko slabsi od mojega. Prijazno me je vprasal, kateri model imam, kaj rada slikam in kako veliko kartico imam. Potem mi je se zelo priporocil Rajastan. Malo se mi je smilil, ker je njegova oprema tako slabsa od moje (pa tudi slike so bile temu primerne:). Expres izdelava 10 fotk je bila 100 rupij. Lustno.

pod imenom viseci vrtovi bi pricakovala mangrove in dzungelski gozd, vendar so bili urejeni prav po anglesko

pod imenom viseci vrtovi bi pricakovala mangrove in dzungelski gozd, vendar so bili urejeni prav po anglesko

Hotela sem se sprehoditi mimo Jain templja. Na poti mimo visecih vrtov sem spoznala Madzarko z indijsko-kanadskim mozem. Skupaj smo si ogledali vrtove, tempelj, jedli in sli na plazo. Hecna sta. Ona se je prav paranoicno bala dotakniti cesarkoli. Na stantu sem si kupila neko samoso, ona pa cips v vrecki :D  Hoteli smo videti Parsi tempelj, vendar gredo tja lahko samo verujoci. Tja namrec odlagajo trupla Parsijev, da jih pojedo ptice ujede. Verujejo, da gnijoce ali zazgano truplo onesnazi zemljo. Ker iste ujede jedo tudi zivalska trupla, so mnozicno poginile zaradi zdravil, ki jih primesaji krmi. Zadnja leta indijska vlada naseljuje ujede nazaj, vendar umrle lahko odlozijo tja samo, ce teden dni pred smrtjo niso uzili istih zdravil. Ceprav Richard zgleda kot Indijec, je Sikh, in zato ni smel iti pogledat.

v Jain templju

v Jain templju

zenskam je prepovedan vstop v casu menstruacije

zenskam je prepovedan vstop v casu menstruacije

cajna soba

cajna soba

Na poti do Marine Drive smo jedli v jain restavraciji – tam ne uporabljajo nicesar, kar raste v zemlji, ker je to necisto. Torej nic korenja, krompirja, cebule in cesna.

pozabila, kako se temu rece. to je nekaksno napihnjeno ocvrto testo, v katerega zvrtas luknjico in ga napolnis s kroglicami in pekoco omako

pozabila, kako se temu rece. to je nekaksno napihnjeno ocvrto testo, v katerega zvrtas luknjico in ga napolnis s kroglicami in pekoco omako. aha, hvala Saurabhu za obrazlozilo – to je panipuri ali pa golgappe

Po obroku smo se sprehajali po Marine Drive, siroki ulici s pogledom na zahodni Crni zaliv, kjer pari gledajo soncni zahod (in turiste nadlegujejo majhni otroci).

sonce zgine ze nad morjem, ker se utopi v oblaku smoga in prahu

sonce zgine ze nad morjem, ker se utopi v oblaku smoga in prahu

ta puncka je bila s crno namazana okrog oci. tudi na videz revni nosijo nakit in lak za nohte. najbrz ne povsem najnizja kasta

ta puncka je bila s crno namazana okrog oci. tudi na videz revni nosijo nakit in lak za nohte. najbrz ne povsem najnizja kasta

Zvecer sem se totalno zgubila in po nesreci zasla v zahodni del mesta. Povsem po nepotrebnem sem prehodila kilometre po cudnih ulicah. Zvecer sem sla ven z nekaterimi ljudmi iz hostla. Bilo je zabavno, vendar ima alkohol povsem evropske cene :(

zabavni Anglezi in Svedi

zabavni Anglezi in Svedi

Zdaj seveda smrdim po čikih in se mi ne da stuširat z ajmerjem ledeno mrzle vode :)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s