celina

Na trajektu smo okupirali prostor zraven dveh mladcev germanskega porekla. V pristanišču smo nameravali štopati vsaj do glavne ceste ter si ogledati še zadnji slap na seznamu, Urriðafoss. Draga sopotnika sta takoj po izkrcanju za prevoz angažirala že prej omenjena človeka, čeprav med plovbo sploh nismo govorili. Sicer sem bila mnenja, da bi lahko našli avto, ki je večji od pralnega stroja, da se nam ne bi bilo treba peštati skupaj. Pet ljudi s petimi ruzaki in tremi šotori v nekem malem pežoju ali nečem podobnem :)

Odcep za slap je bil le par kilometrov stran, do njega pa še kilometer hoje. Okoliške kmete smo prosili, če lahko šotorimo na njihovi zemlji, vendar nam na naše veliko začudenje niso dovolili. Sam slap na reki Þjórsá je le trimetrska brzica, ki se bo naslednje leto spremenila v hidroelektrarno.

tudi voda je bila motna zaradi sedimentov. kopanje je odpadlo

Po pravici povedano bi ta slap lahko mirno preskočili (no, obisk slapu. ne dobesedno, saj je reka kar široka). Na srečo je kmalu mimo pripeljal terenec s starši znanega islandskega rokometaša. Povprašali smo za vožnjo in se kmalu znašli v Sellfossu, pravočasno, da smo nakupili hrano (Anže ima šesti čut, da vedno izbere tisti kruh, ki ga nihče izmed nas ne mara. Tokrat janežev s kumino.).

Predlagala sta, da nas zapeljeta do kampa, vendar jima nismo povedali, da nimamo interesa plačati. Tako smo po večerji začeli pešačiti proti zahodu, da bi se tam utaborili in zjutraj odrinili v smeri Reykjavika. To mestece s 6000 prebivalci je kar razvlečeno. Pohod za nekoga s poškodovanim gležnjem ni preveč prijeten. Čez več kot uro smo prišepali na zahodni breg, kjer pa tla niso bila primerna za postavljanje šotora.

miniaturen otoček z lastnim drevescem na reki Ölfusá

Promet na cesti se je začel redčiti, postajalo je tudi vse hladneje in, začuda, temneje, toda nismo se vdali. Gleženj je zdaj že precej bolel in zmanjševal našo hitrost.

Ura je bila že čez deset zvečer, ko je ustavil par, ki je priznal, da je bil povod za to moje šepanje. Najprej smo ju prosili, če nas zapeljeta do prostora, kjer bi lahko postavili šotor, toda ker sta bila namenjena v prestolnico, smo se celo pot peljali z njima. Okrog enajstih sta nas odložila v zdaj že dobro znanem reykjaviškem kampu.

Preostali so nam še trije dnevi za raziskovanje Reykjavika, gledanje kitov in splošno lenarjenje. Draga sopotnika sta se ukvarjala s prvima dvema dejavnostima, jaz pa z zadnjo. Kitov na žalost vseeno nista videla. Dali so jima še ene karte.

V kampu smo naleteli na stare znance – Nemca s pohoda (Andrea je imela bakterijsko infekcijo kolena in je v bolnici preživela dva dneva, Stiljanu pa so pustili spati na sosednji postelji) ter couchsurferja, ki sta nas peljala do Urriðafossa. Pridružil se nam je še Kanadčan Chris. Zvečer smo se zavlekli v hostel, čeprav nismo bili njegovi gostje, kartali in poskušali dokončati zanič viski, ki smo ga prinesli s sabo. Ni nam uspelo. Javorju se je tako uprl, da je od hudega dobil vročino.

spokojna večerja

Let smo imeli malo čez polnoč. Ker ga res nisem želela zamuditi, sem se iz kampa preventivno odpravila že okrog šestih popoldne. Čez kilometer ali dva sem še v mestu dobila štop prav do terminala. Čakala sem 15 minut. Prijazen oče treh otrok mi je hotel še častiti kavo in me peljati po nakupih. Fanta sta imela podobno srečo, sicer z enim presedanjem in brez shoppinga.

Na keflaviškem letališču so blazno strogi. Na podlogah smo sedeli in kartali, toda takega udobja uslužbenci ne dovolijo, tako da smo jih morali pospraviti. V zameno smo jim tla popackali s tuno (ne povsem namerno).

nezaslišano udobje

Naprej je šlo brez pretresov. Ah ja, sem se še vrnem. Islandija, čudovita si.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s